Ülőgarnitúránk kitisztítása

2016-02-05 17:30

Az ülőgarnitúránk koszos lesz előbb-utóbb. Vigyázhatunk rá, óvhatjuk, ez akkor is bekövetkezik. És mi az az ez? Egy kiömlött kávé, tea, bor... csokis, tejszínhabos kis kezek nyomai... házikedvencünk szőröcskéi. A lényeg, hogy elkerülhetetlenek a foltok. Ezekre készüljünk fel, és inkább arra koncentráljunk, hogy biztosan kell takarítanunk ezeket.

A tisztítást végezhetjük magunk is, de akár szakemberre is bízhatjuk a dolgot. Házilag, némi odafigyeléssel és egy minimális utánaolvasással (jó helyen jár!) sikerre vihető a tisztítás. Néhány tanács következzék most tőlünk!

Alapvetés: bármilyen anyagról beszélünk, a foltunknak lehet akármilyen természete, mindig próba előzze meg az éles tisztítást! Az ülőgarnitúránk nem látható részén próbáljuk ki a tisztítóanyagot! Elkerülhetjük így a vegyszerek okozta károkat, a színhibákat, a huzat tönkretételét.

Második alapvetésünk, hogy nedves tisztítás előtt mindig porszívózzuk ki rendesen az ülőgarnitúrát, mert hogy a tisztítással ne kenjük jobban bele a port. Minden mosószeres tisztítás után tiszta vízzel is tisztítsuk át. A szárítás pedig soha ne a napon történjen, hanem pormentes, jól szellőző, száraz helyiségben.

Szövettípusonként eltérő tisztítási módszert kell alkalmaznunk, ezért végigmegyünk ezeken, és mindegyikhez leírjuk a sajátosságaikat:

-Kezdjük a zseníliával. Számtalan színben, mintázattal találkozhatunk vele, ezért nagyon is elterjedt. 5-10 évig biztosan kiszolgál minket. Tisztítását végezhetjük akár kárpáttisztító géppel: a kis bútortisztító fejet szereljük fel és csak enyhén mosószeres vízzel essünk neki!

Tisztíthatjuk kárpittisztító habbal is, de soha ne használjunk durva kefét, óvjuk az ülőgarniúrát a bolyhosodástól és a kinyúlástól is. Legjobb megoldás erre a puhaszőrű ruhakefe.

A zsákvászon a természetessége miatt közkedvelt. A zsákvászonból készült ülőgarnitúra jellemzője, hogy a kárpit nem nyúlik ki, rugalmas. Éppen ezért takarítógéppel is tisztítható, de az általános takarításra /folt nélkül/ tökéletesen alkalmas a porszívó. Kefét csak a legvégsőbb esetben használjunk, hiszen az egyes anyagtípusok bolyhosodhatnak. Fontos az az általános szabály itt is, hogy a vegyszeres tisztítás után mindig következzen egy tiszta vizes tisztítás, ezzel előzhetjük meg az ülőgarnitúra, vagy a kanapé foltosodását.

A mikroszálas bútorszövet nem gyűrődő, könnyen tisztítható anyagtípus, ennek köszönhetően a belőle készült ülőgarnitúra és kanapé is rendkívül közkedvelt. Erős ellenállóságának köszönhetően akár kárpittisztítóval is tisztíthatjuk. Ilyenkor ugyanúgy, mint a zsenília esetében, a kis bútortisztítófejet szereljük fel, és a tisztítás előtt alaposan porszívózzuk ki ülőgarnitúránkat. Természetesen a vegyszeres tisztítást itt is követnie kell egy tiszta vizes átmosásnak.

-Mára egyre elterjedtebbek lettek a textilbőrből, műbőrből készült ülőgarnitúrák, hiszen rendkívül könnyen tisztíthatóak, és míg a valódi bőr érintése hűvös, a textilbőré melegebb, ezáltal a komfortérzetünk is jobb. Ráadásul rendkívül változatos színben és színkombinációban készülnek, így lakásunk igazi éke lehet egy dinamikus, fiatalos színű textilbőr ülőgarnitúra, vagy kanapé. Tisztításuk is nagyon egyszerű, a legkönnyebben ablaktisztító folyadékkal tudjuk a koszt eltüntetni az ülőgarnitúra felületéről. Egyszerűen lepermetezzük az ülőgarnitúra felületét ablaktisztító folyadékkal, majd puha ruhával, vagy papírkendővel áttöröljük. Végezetül az általános szabályt követve nedves ruhával még egyszer áttöröljük az ülőgarnitúrát, majd egy tiszta, száraz ruhával szárazra töröljük, így elkerülhetjük a foltosodást.

Örök sláger a valódi bőr. A valódi bőr ülőgarnitúra tisztítása rendkívül egyszerű. Célszerű puha kefével évente többször kiporszívózni, hogy a bőr pólusait megtisztítsuk a portól, ezáltal biztosítva a bőr természetes szellőzését. A rászáradt port és egyéb szennyeződést óvatosan, nedves ruhával töröljük le, majd gyapjúkendővel töröljük szárazra az ülőgarnitúrát. Használhatunk esetleg popsi törlőkendőt vagy vazelint is a bőr ápolásához és tisztításához. Az esetlegesen kiömlött folyadékot lehetőség szerint azonnal itassuk fel az ülőgarnitúra felületéről, de a bőr felszínét soha ne dörzsöljük. A foltokat nedves, szappanos ruhával tudjuk letörölni, majd tiszta vizes ruhával óvatosan átsimítjuk és lehetőség szerint gyapjú kendővel szárazra töröljük. Évente többször használhatunk speciális bőrápoló készítményeket is.

A modern kor új vívmánya az úgynevezett impregnált anyag. Az impregnált anyagból készült lemosható szövetű ülőgarnitúra és kanapé mára rendkívül keresett és kedvelt típussá vált. Az oka nagyon egyszerű: az impregnált anyagok nem szívják magukba a nedvességet, ellenállnak akár a legmakacsabb szennyeződésnek is -mint például a vörösbor, csoki, zsírkréta, filctoll-, és a kopásállósága a hagyományos kárpit 2-3-szorosa. Tisztítása rendkívül egyszerű, megnedvesítünk egy tiszta törlőkendőt és egyszerűen letöröljük az ülőgarnitúra felületét.

Általános szabály tehát, hogy legyen bármilyen típusú kárpitból az ülőgarnitúra vagy a kanapé, minden tisztítás előtt végezzünk egy kevésbé látványos helyen egy próbát. Vegyszeres tisztítást követően mindig tiszta vizes tisztítás következzen, és soha ne szárítsuk közvetlen napsugárzásnak kitett helyen ülőgarnitúránkat. Ha így teszünk, hosszú ideig élvezhetjük az ülőgarnitúránk szépségét a lakásunkban.

Felhívom