Hogyan jutottunk el a 3-2-1 ülőgarnitúráktól az U-alakúakig?

2016-03-04 10:26

Kezdetben vala a nagy üresség: bár már az egyiptomiak is használtak a mai "egyenes kanapék" formájához hasonlatos ülőalkalmatosságokat. Aztán - ugorva az időben - meghatározóvá váltak a nyugati civilizációban a 3-2-1-es ülőgarnitúrák, amik állnak egy hosszabb (három fős) egy rövidebb (két fős) egyenes kanapéból és egy fotelból.

Sokáig kizárólagosan ezeket értettük kanapék-ülőgarnitúrák alatt, hiszen csak ezekkel találkoztunk. Kanapé-kanapé és egy fotel. Talán húsz éve kezdtek el elterjedni a sarokgarnitúrák, amik szakítottak ezzel a felállással. A sarokgarnitúra és az L-alakú kanapé között - bár nincs ilyen szigorú fogalommeghatározás, netán egységes szabvány az elnevezésekre-, talán az a különbség, hogy a sarokgarnitúra, nevéből fakadóan, a sarokba illeszkedőre tervezték. De mit is jelent ez? A hátfala nincs úgy kialakítva, hogy azt "közszemlére" tegyük. Persze, egy L-alakúnál is simán előfordulhat, hogy nem gondoltak erre és nem lehet beállítani a nappali közepére semmiképpen sem... Az elnevezés tehát csalóka, de mégis jelenthet valamit. Nyilván vásárláskor nézzük meg az ülőgarnitúránk hátoldalát, ha nem a falhoz állítva szántuk beállítani.

Az U-alakú ülőgarnitúrák , nevükből fakadóan, benyúlik a szoba szélétől közép irányba, hiszen U-alakú. Legalább az egyik oldalon láthatóvá válik legalább az oldala, tehát erre mindenképpen figyeljünk. És ez nem vicc: található olyan U-alakú ülőgarnitúra is a piacon, aminél a háta, de az oldala is olyan, hogy jobb, ha eltakarja a fal...

Az U-alakúak közepe általában hosszabb, egyik széle két ember számára kényelmes, a másik felének pedig lehet csak egy embernek elegendő...
Olyan, mintha összeolvadt volna a 3-2-1-es kompozíció eggyé. A kör bezárult, nincs új a Nap alatt. Jó böngészést kívánunk az ülőgarnitúráink között.

Felhívom