A nappali, mint az otthon centruma

2016-04-28 13:07

Nappalink funkciója igen eltérő lehet, de egy családi ház, vagy nagyobb lakás esetében biztosan ez lesz a középpont, társaságok összejövetelének helyszíne. Az újabb lakások esetében természetesen nem lehet már a konyhát-étkezőt és nappalit egyértelműen különválasztani, de azért még mindig van egyfajta különállósága és kitüntetettsége a nappalinak, hát még a nappali közepén lévő ülőgarnitúrának!

Már ősidők óta a fontos dolgokat leülve beszélik meg az emberek. Az ülés szimbolizálja a nyugalmat, a jövés-menés megszüntetését, a kényelmi és várakozó pozíciót. Állva nem tudunk olyan jól és meghitten beszélgetni, hiszen folyamatosan benne van a légkörben a megindulás illata.

Tábortűz körüli beszélgetéseknél érezzük igazán, hogy kell egy középpont, ami körül mi kifejthetjük véleményeinket. Más nézőpontból, de az irányultságunk ugyanaz. Csak így van értelme beszélgetni. A csillagos ég alól beköltözve a házakba, a közösségi élmény igénye megmaradt: szeretnénk egymással szemben, egymást magunk mellett tudva ülni, lehetőleg kényelmesen, és valamit nassolva-eszegetve szeretnénk a gondolatainkat egymással megosztani.

Az ülőgarnitúrának itt van óriási, “láthatatlan” szerepe. Tipikusan olyan, hogy amíg van, senkinek sem tűnik fel, de ha nincs, akkor mindenkinek hiányzik. Csak szépen ráheveredünk, vagy csak ráülünk és máris kényelemben vagyunk. A nálunk található ülőgarnitúráknál igyekeztünk azt a szempontot szemünk előtt tartani, hogy minden esetben kiszolgálja a nappali otthonosságának igényét, hogy a közösségünk (család, barátok stb.) lehessen a centrumban!

Ha szeretnénk a nappalinkat igazán dekoratívvá tenni, akkor vásárolhatunk esetleg műfüvet is bele. 

Felhívom