A jó és tiszta időben szellőztessünk!

2016-05-06 10:24

De az ülőgarnitúrára és a többi bútorra is gondoljunk: ne csak az ablakokat nyissuk, hanem mindent, amire ráfér a szellőztetés!

Az új ülőgarnitúrák már eleve úgy vannak kialakítva, hogy teljesen zárt, azaz normál állapotukban is szellőzzenek, hiszen vannak rajtuk szellőző rések. Főleg az ágyneműtartó szellőzésére kell nagy gondot fordítanunk, de gyakorlatilag bárhol előfordulhat párásodás. Ez persze függ nagyban lakás páratartalmától, hiszen egy száraz, egyébként is jól szellőző lakásban kevés esély van a bútorok penészesedésére, dohosodására.


Fontos, hogy amennyire lehet és ésszerű keretek között szedjük szét, nyissuk ki az ülőgarnitúránkat, hogy megfelelően tudjon szellőzni! Persze, kivinni a napra felesleges, de a rajta lévő huzatokat, díszpárnákat, az ágyneműtartalmát ki lehet vinni.

Szódabikarbónát elhelyezve az ágyneműtartóban tudunk még párátlanítani és szagtalanítani. Jól jöhet, ha nem tudunk olyan szinten szellőztetni (télen).
Törekedjünk mindig arra, hogy a bútoraink kellően száraz környezetben legyenek, és ellenőrizzük sűrűn az állapotát. A penészesedés sokszor a bútorok alján jelentkezik, és nyilván nem nézünk mindig alájuk.

Vásárláskor nézzük meg, hogy milyen gyári szellőző nyílások vannak rajta, illetve, hogy mennyire záródik hermetikusan például ágyneműtartó... Természetesen megvehetjük a bútort minden esetben, csak figyelembe kell venni ezeket a szempontokat is!

Felhívom